Wonen in het buitenland: ik deed het op deze 3 manieren

Wonen in het buitenland is voor velen een droom. Ergens heerlijk in een kustdorpje een paar uur op hun laptop tikken en daarna de zee induiken of cocktails drinken in een strandtent. Maar is dat een realistisch beeld van wonen in het buitenland? Ik vind zelf van niet en zie juist op sociale media vaak dit vertekende en geïdealiseerde beeld terug. Daarom deel ik op deze pagina graag meer over mijn ervaringen met wonen in het buitenland. Die zijn een stuk minder glamoureus, maar wél heel leerzaam en ik zou ze voor geen goud willen missen. 

Wonen in het buitenland: hoe doe je dat?

Wonen in het buitenland is op veel verschillende manieren mogelijk. Je hoeft echt niet direct voor de rest van je leven te emigreren en je hebt hier ook niet per definitie een klein vermogen voor nodig. Ik heb drie keer in het buitenland gewoond: voor een half jaar in het buitenland studeren, voor vrijwilligerswerk in het buitenland (gratis) en ik emigreerde naar Spanje (waar ik nog steeds woon).

Studeren in het buitenland

Wat: buitenlandsemester tijdens studie
Waar: 
Sheffield, Engeland
Wanneer: september 2015 t/m januari 2016
Waarom:
Engels verbeteren + toffe ervaring
Hoe: Erasmusbeurs + studiefinanciering

Een half jaar studeren in het buitenland

De eerste keer dat ik Nederland voor langere tijd verliet, was om een half jaar te studeren in het buitenland. Studeren in het buitenland was voor mij een zeer leerzame ervaring die ik iedere student aanraad. Het leert je zelfstandigheid in een omgeving waar je niemand kent en je leert jezelf echt beter kennen in zo’n situatie. Daarnaast is het een toffe manier om een nieuwe taal te leren, over verschillende culturen te leren en vrienden uit allerlei landen te maken.

De meeste studenten hebben de mogelijkheid om een half jaar of zelfs een jaar in het buitenland te studeren met een Erasmusbeurs. Afhankelijk van het land waar je naartoe gaat, kom je met de Erasmusbeurs en je studiefinanciering een heel eind financieel gezien. Ik studeerde zelf in Engeland, wat zeker in 2015 erg duur was vergeleken met Nederland, en betaalde de huur voor mijn studentenkamer van spaargeld. Verder had ik genoeg aan de Erasmusbeurs en studiefinanciering, maar dat hangt dus heel erg af van het land en je levensstijl.

Ben je geen student meer en wil je wel graag studeren in het buitenland? Er zijn veel organisaties die taalreizen aanbieden waarmee je een aantal weken in een ander land doorbrengt (hier hangt wel een prijskaartje aan).

Meer lezen over mijn studeren in het buitenland ervaring?

Ik hield maandelijkse dagboekjes bij terwijl ik een semester in Engeland studeerde, die je hier op mijn blog terug kunt lezen:

Vrijwilligerswerk in het buitenland (gratis)

Wat: een festival voor 20.000 turners organiseren
Waar:
Vorarlberg, Oostenrijk
Wanneer: september 2018 t/m augustus 2019
Waarom:
goed voor cv + toffe ervaring
Hoe: Eramsus+ beurs via het Europees Solidariteitskorps

Vrijwilligerswerk in het buitenland

Toen ik voor het eerst naar vrijwilligerswerk in het buitenland voor volwassen zocht, schrok ik. Bij bijna alle organisaties kostte dit een hoop geld, van vliegtickets tot je verblijf daar. En ik vroeg me af: kan vrijwilligerswerk in het buitenland gratis? Ja, gelukkig kan dat ook! Via het Europees Solidariteitskorps kunnen jongeren tussen de 18 en 30 jaar oud vrijwilligerswerk in het buitenland doen. Dit is niet alleen gratis, maar je ontvangt er zelfs een kleine vergoeding voor. Je accommodatie wordt betaald, je krijgt geld voor eten, zakgeld voor leuke dingen en je krijgt vervoer in de vorm van een fiets of ov-kaart.

Ik woonde en werkte zelf een jaar in Oostenrijk, waar ik hielp een groot festival te organiseren. In totaal deed ik dit zo’n 34 uur per week, wat een stuk meer is dan bij veel van het vrijwilligerswerk in het buitenland dat je ziet je bij andere organisaties. Je moet dus bereid zijn om redelijk wat uur te werken, maar dan kun je wel een half jaar tot een jaar op een nieuwe plek wonen en de cultuur echt leren kennen.

Als je ouder bent dan dertig kom je niet in aanmerking voor het Europees Solidariteitskorps, maar zijn er nog genoeg andere organisaties die overal ter wereld vrijwilligerswerk aanbieden. Als je niet per se naar de andere kant van de wereld wilt, zou vrijwilligerswerk in Europa redelijk voordelig moeten kunnen, afhankelijk van de organisatie.

Meer lezen over mijn vrijwilligerswerk in het buitenland ervaring?

Ik hield maandelijkse dagboekjes bij terwijl ik een jaar in Oostenrijk vrijwilligerswerk deed en schreef hier ook een uitgebreid artikel over:

Emigreren naar Spanje

Wat: ‘gewoon’ werken en wonen in het buitenland
Waar: 
Galicië, Spanje
Wanneer: sinds november 2020
Waarom:
relatie met een Spanjaard
Hoe: Spaanse man aan de haak geslagen 😉

Emigreren naar Spanje (of een ander land)

Emigreren naar het buitenland was iets waar ik weleens over fantaseerde, maar waar ik nooit concrete plannen voor had gemaakt. Tot ik mijn vriend ontmoette, een Spanjaard. Toen leek emigreren naar Spanje – een land dat niet eerder in mijn top 5 emigratielanden voorbij was gekomen – me opeens wel een goed idee.

Ik denk dat emigreren iets heel moois kan zijn, maar dat het ook een stuk moeilijker is dan de geromantiseerde content op sociale media. Laat je dus niet alleen inspireren door *droomleven* content, maar kijk realistisch naar de mogelijkheden én nadelen. Bij wonen in het buitenland komt een hoop kijken: van een nieuwe taal leren tot dealen met cultuurverschillen, de lokale bureaucratie begrijpen en je toch regelmatig een buitenstaander voelen.

Ik zou je aanraden om goed na te denken over werk en wat je in het land van bestemming kunt doen. Kun je bij een lokaal bedrijf aan de slag, ga je remote werken of wil je een eigen bedrijf beginnen? Zorg ervoor dat je een basis hebt qua inkomen na je emigratie, je tijdelijk gratis ergens kunt verblijven om het uit te zoeken of je een goede financiële buffer hebt. In het geval van emigreren is een goede voorbereiding (en goed nadenken in het algemeen) het halve werk!

Meer lezen over mijn emigreren naar Spanje ervaring?

Ik schreef al eens een uitgebreid artikel over mijn emigratie naar Spanje en hoe me dat de eerste 2,5 jaar is vergaan. Daarnaast schrijf ik wekelijks dagboekjes over mijn leven hier, waardoor je hier een beter beeld van kunt krijgen.

Werken en wonen in het buitenland: hoe begin je?

Als je graag wilt werken en/of wonen in het buitenland, begin je met het maken van een concreet plan. Bedenk of je liever tijdelijk in een ander land wilt verblijven of echt wilt emigreren. Vervolgens ga je op zoek naar mogelijkheden die hierbij passen, bijvoorbeeld een aantal maanden vrijwilligerswerk in het buitenland of een tijdelijke functie in een ander land (bijvoorbeeld een project van een half jaar of een jaar).

Voor een echte emigratie moet je een hoop meer voorbereidingen treffen: van alle dingen die je in Nederland en het nieuwe land moet regelen tot het kiezen van de geschikte bestemming. Als het mogelijk is, zou ik je aanraden om eerst eens langer op de plek te verblijven, bijvoorbeeld door een maand vakantie te nemen. Zo ervaar je het ‘gewone’ leven op de nieuwe plek en merk je of dit echt bij je past.

Wonen in het buitenland: doen of niet?

Ik zou studeren in het buitenland of vrijwilligerswerk aan het buitenland aan iedereen aanraden die dit wel ziet zitten. Het is tijdelijk, dus je zit niet aan je nieuwe plek vast, en in het ergste geval ga je vroegtijdig naar huis. Het is een toffe manier om veel over jezelf en andere culturen te leren, wat je in je vertrouwde omgeving niet op die manier kunt doen.

Emigreren naar Spanje of een ander land zou ik je niet zomaar aan- of afraden. Een emigratie kan je prachtige dingen en een heel nieuw leven opleveren, maar gaat ook gepaard met moeilijkheden. Je moet het dus echt graag willen, maar dan krijg je er ook een hoop voor terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *